Spanyolország nevezetességei

 

Az Ibériai-félszigeten fekvő Spanyolország, azaz a Spanyol Királyság a látnivalók igen gazdag kínálatával fogadja az ide látogatókat. A káprázatos természeti szépségek mellett kultúrális és történelmi nevezetességek egész sora várja a turistákat Spanyolország szárazföldi részén, és az országhoz tartozó szigeteken (Mallorca, Menorca, Ibiza, Tenerife, Gran Canaria, stb.) egyaránt.

 

Spanyolország különleges látnivalói, leghíresebb nevezetességei

Altamira-barlang

A Spanyolország északi részén , a Kantábriai-hegységben található Altamira- barlang méltán kapta „a kőkor Sixtus-kápolnája" elnevezést. Az 1879-ben felfedezett őskori barlangrajzokat és festményeket művészettörténeti jelentőségük miatt az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. Az ide látogató turisták a barlang pontos másában csodálhatják meg a kőkor lenyűgöző alkotásait.

Baiona

A portugál határtól kb. 40 km-re, az Atlanti-óceán partján fekvő település csodálatos strandjaival várja a kikapcsolódni vágyókat. A közelben lévő Rias Baixas nevű borvidék borkóstolóval várja az ide látogató turistákat, kirándulókat.

Picos de Európa Nemzeti Park

A park meredek sziklafalaival, gleccsereivel, sűrű erdeinek gazdag növény és állatvilágával vonzza a természetkedvelőket.

San Sebastian

A Spanyolország északi részén található határváros pompás épületeivel, gasztronómiai élményekre csábító sétányaival, a híres strandjával, a Playa de la Concha-val és az előtte fekvő Santa Clara-szigettel az ország egyik legszebb városa.

Santiago de Compostela

Santiago de Compostela városa Spanyolország északnyugati részén található. Katedrálisával a város híres zarándokhelyként ismert, a Szent Jakab-út utolsó állomása.

Bilbao (Guggenheim Múzeum)

A Baszk­földi kereskedő és iparvárost a Guggenheim Múzeum megnyitása (1997) óta elsősorban a művészetek iránt érdeklődők látogatjág. A város híres múzeumában a modern és kortárs művészet legkiemelkedőbb alkotóinak műveit tekinthetjük meg.

Burgos

A kasztíliai Burgos város központjában található a gótikus stílusban épült Santa Maria-katedrális. A székesegyház hatalmas homlokzata a tornyokkal már kívülről is is lenyűgöző, a templombelső díszeinek pompája pedig maradandó élményt nyújt az ide látogatóknak. Egy hatalmas kupolaboltazat fedi El Cid, spanyol nemzeti hős síremlékét.

Pamplona

Navarra tartomány fővárosa Pamplona elsősorban a nyolc napon át tartó fesztiváljáról, a Sanfermines-ről közismert. A rendezvény csúcspontja a híres bikafuttatás.

Montserrat

Katalóniában, Barceloná­tól kb. 35 km távolságra található a Montserrat-hegy. Híres a zarándokhelyként is ismert bencés apátsági épülete, ahonnét egyedülálló látvány tárul a látogató elé.

Tossa de Mar

A Barcelonától északra fekvő, part menti Tossa de Mar a Costa Brava egyik leggyönyörűbb települése. A kedvelt fürdő és üdülőhely az egykori római Villa Vella település antik alapjaira épült. Az óváros hatalmas erődítménye igazán különleges hangulatot kölcsönöz a helynek. A város eldugott eldugott utcácskáiban bárok és éttermek marasztalják a látogatót.

» Sagrada Familia, Barcelona

Segovia

A Kasztíliai-hegység északi nyúlványainál fekszik Segovia, Kasztília kulináris központja. A város közel 1 km hosszú, 29 m magas, 20 000 tonányi gránitból faragott ókori vízvezetéke a római építészet egyik jellegzetes emléke. Az építészeti remekmű máig gondoskodik Segovia vízellátásáról.

Salamanca, az "arany város"

A kasztíliai város Salamanca arról az aranysárgán fénylő homokkőről kapta a nevét, mely az epületeinek alapját alkotja. A város központja a királyi pavilon és a városháza által határolt Plaza Mayor, ami egy hatalmas szabadtéri díszterem látványát nyújtja. Spanyolország egyik legszebb terének tartják, ahol mindíg pezseg az élet.

Museo del Prado

A közel 3000 kiállítási tárgyat felmutató madridi Prado a világ egyik legrégibb és legértékesebb festménygyüjteménye. Az 1785-ben épült múzeum falai közt megtekinthetjük Albrecht Dürer, Hieronymus Boscb, Tiziano, Raffaello, Botticelli, El Greco, Rubens, van Dyck, Rembrandt, Velázquez, Goya és más kiemelkedő alkotók műveit. Ezért a Prado jelentősége és a művészettörténetben betöltött szerepe felbecsülhetelen

Plaza Mayor, Madrid

Aki a spanyol főváros, Madrid legszebb terét szeretné látni, az mindenképpen látogasson el a város központjában található Plaza Mayor-ra. A tér mindig is központi szerepet töltött be a város a város életében, számtalan fontos esemény, rendezvény ünnepség helyszíne volt. A teret övező négyemeletes, vörös homlokzatok és árkádok Spanyolország egykori gazdagságát és pompaszeretetét jelképezik.

 

Toledo

Az 530 m megás grómtsziklóro épült és a Tajo folyó által védett Toledo Madridtól 50 km-re délre bevehetetlen erődnek tűnik. Spanyolország második legnagyobb szé­kesegyháza és sok temploma mellett találhatunk itt középkori zsinagógát és mór műemlékeket - ez is a Toledo különleges vonzerejét alkotó történelmi sokszínű­ségről tanúskodik.

» El Escorial

Santa Maria de la Sede, Sevilla

A sevillai Santa Maria de la Sede a világ harmadik legnagyobb katedrálisa. 150 éven át tartó építését egy mecset alapjain kezdték. Az épület külső megjelenésében könnyen felfedezhetőek a mór hatások. A pompás templombelső megjelenésében az egyház hatalmát és szimbolikáját tükrözi. A látogató itt találja Kolumbusz síremlékét is.

Córdoba

Córdoba a mór uralom idején, több mint 250 éven át Spanyolország központja volt. Ez idő alatt az andalúziai város Európa egyik legjentősebb és leggazdagabb városává nőtte ki magát. Ennek a dicső múltnak leghíresebb fennmaradt emléke a mecset-katedrális, a Mezquíta. Fénykorában akár 25 000 hívő is együtt imákozott a csodálatos építményben.

» Alhambra, Granada

Jerez de la Frontéra

A dél-spanyolországi Jerez de la Frontéra városát két jelképe is messze földön híressé tette, a világ minden táján értékesített sherry, amit itt állítanak elő, és számtalan bodegában árusítanak, valamint a hagyományokban gazdag királyi udvari lovarda. Minden év májusában a „Feria de Caballos" keretén belül mutatják be az értékes lovakat.

Nerja, Balcón de Európa

A Földközi-tenger partján fekvő 20 000 lakosú kisváros Nerja, az ide látogató turisták tömegeinek ellenére is nyugalmas hangulatot áraszt. A kellemes klímájú városka híres sétányáról, a Balcón de Európa-ról pompás kilátás nyílik a tengerre. A városka számtalan étterme, és büféje várja a vendégeket.

La Palma

La Palma a Kanári-szigetek természeti látnivalókban bővelkedő szigete. Az UNESCO védelme alatt álló bioszféra-rezervátumban két teljesen különböző vegetációt és tájat tekinthet meg a látogató. A nedvesebb éghajlatú észak­keleti részre a dús banánültetvények és babérerdők a jellemzőek, ezzel szemben a napfényben gazdag délnyugati rész növényzete és felszíne kopárabb képet mutat. , ám napfényesebb is. La Palma kedvelt üdülőhelye a pihenésre, nyugalomra, kirándulásra vágyóknak.

Gomera

A Kanári-szigetcsoporthoz tartozó sziget szintén a pihenésre, nyugalomra vágyó, a természeti szépségekhez vonzódó turisták számára nyújt felejthetetlen élményt.

Ibiza

Ibiza a Földközi-tengeri Baleár-szigetek egyike. A napfényes sziget homokos tengerparti strandjaival, dús vegetációjú növényzetével, pezsgő éjszakai életével az egyik legkedveltebb nyaralóhely Spanyolország szigetei közül.

Mallorca

A Földközi-tenger gyöngyszemének tartott Mallorca gyönyörű strandokkal, csodálatos természetvédelmi területekkel várja a látogatóit. A sziget a strandolni, napozni szerető turisták legkedveltebb célpontja. Mallorca azok körében is igen népszerű, akik inkább a bulikat részesítik előnyben, hiszen számtalan diszkó és a bárok egész sora várja a szórakozni vágyókat.

Gran Canaria

Gran Canaria az Atlanti-óceáni szigetcsoport, a Kanári-szigetek névadója. Lenyűgöző partszakaszai mellet a sziget belseje is számtalan látnivalót tartogat. Az északi rész gazdag, trópusi növényvilága mellett hegyvidéki tájak, festői szépségű települések teszik feledhetetlenné az élményt.

Lanzarote

Lanzarote a Kanári-szigetek leg keletebbre fekvő tagja. A vulkáni sziget a Timanfaya Nemzeti Park látnivalóival a kirándulni vágyók kedvelt célpontja.

Tenerife, Pico del Teide

A Kanári-szigetek legnagyobb tagja, Tenerife képe elválaszthatatlanul összefonódik a felhőkbe burkolt Teide tűzhányóval. A sziget központjában lévő Teide Spanyolország legmagasabb hegycsúcsa. A hegy lábainál található apró települések óvárosai figyelemre méltó szépségűek, míg a magasban fekvő Teide Természeti Park vulkáni krátere nyújt lenyűgöző látványt. A sziget déli részén üdülőtelepülések szállodái várják a turistákat.

Fuerteventura

A Kanári-szigetek második legnagyobb tagján évente 300 a napsütéses napok száma, a vízhőmérséklet mindíg kellemes. Emiatt, és a finomhomokos partok strandjai miatt Fuerteventura szigete Spanyolország igen kedvelt turistacélpontja. Az északi passzátszél a szörfösök számára is ideális hellyé teszi a szigetet.

 

Európa Ázsia Afrika Amerika Ausztrália - Óceánia